Noc básníků v roce 2008 a beseda s občany k založení odborné společnosti Konopí je lék,o.s

1. ročník  ospělovské Noci básníků

www.ospelov.eu


Blázen 

Bohuslav Reynek

Blázen jsem ve své vsi,
znají mne smutní psi,
bílí psi ospalí,
plynoucí do dáli,
žádný z nich neštěká:
těší mne zdaleka,
jsou to psi oblaka,
běží a nekvílí.
Smutkem jsme opilí,
kam jdeme, nevíme;
požehnej duši mé
Pastýři prastarý
s hlubokými dary
měsíce a bdění,
s trny na temeni
těžkém rozbodaném
jako srdce.
Amen. 



V Ospělově si kulturní léto udělali sami

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava, autor: Michal Šverdík


Ospělov - Již tuto sobotu se mohou všichni zájemci poprvé pobavit v Ospělově u Konice na Prostějovsku, kde soutěžním odpolednem pro děti a mládež začíná první ročník Ospělovského kulturního léta. Až do konce srpna je na programu například promítání filmů, přednáška o léčebných účincích konopí, pouťová zábava, petanque, koncerty bigbítových kapel nebo Noc básníků. Akci pořádá občanské sdružení Ospělov, které vzniklo na konci loňského roku a sdružuje místní obyvatele a chalupáře.
„Občanské sdružení jsme založili z toho důvodu, že chceme přispívat k rozvoji obce Ospělov a celé této oblasti. Chceme, aby se zde dobře žilo, aby obec byla upravená a měla zachovány základní služby. Chceme chránit nedotčenost krajiny bez výstřelků necitlivých novostaveb,“ uvedl předseda sdružení Josef Dolanský. Sdružení podle něj hodlá úzce spolupracovat s obcí Ludmírov, pod kterou Ospělov spadá, a chce například diskutovat o možnostech, jak nejlépe využívat evropské peníze pro rozvoj zdejších vesnic.
První ročník Ospělovského kulturního léta začíná tuto sobotu ve dvě hodiny odpoledne. Na programu jsou soutěže, hry a turnaje zejména pro děti, na závěr vystoupí přední česká cvičitelka aerobiku Lenka Presová a břišní tanečnice Karin Škaldová.
O sobotách 19. července a 23. srpna je v rámci Biografu Kovárna v letním kině připraveno promítání zajímavého českého a světového filmu, 26. července člen České lékařské společnosti a terapeut Dušan Dvořák a Bushka Bryndová, zástupkyně mezinárodní organizace ENCOD v ČR, vystoupí s přednáškou o léčebných účincích marihuany. „Na závěr besedy počítáme s promítáním unikátního tragikomického filmu Grass (Tráva) o cíleném ohlupování veřejnosti, mafiánském byznysu a stejně tak založené globální drogové politice,“ uvedl Dvořák. V sobotu 9. srpna bude kulturní léto v Ospělově pokračovat posezením pod lipami a pouťovou zábavou, 16. srpna je připravena mše svatá v nově opravené kapli Nanebevzetí Panny Marie.
     Poslední víkend v srpnu si zájemci budou moci na akci Ospělovská koule zahrát petanque, vystoupí pražská poetry skupina Slum, k tanci bude hrát pražská bigbítová kapela a v průběhu večera je plánovaná také Noc básníků. Podrobnosti jsou na http://ospelov.ic.cz/.
„Občanské sdružení jsme založili z toho důvodu, že chceme přispívat k rozvoji obce Ospělov a celé oblasti.“ předseda sdružení Josef Dolanský

Ospělovské kulturní léto a Noc básníků 2008

  

5. července, 14.00 hod. Kdo přijde pozdě, má smůlu.  Den pro děti a hravé dospělé. Soutěže, hry, turnaje, pečení hadi, buřty a modré z nebe. Sladké ceny. Na závěr trocha pohybu pro unavené muže i ženy, babičky i dědy, holky i kluky s přední českou cvičitelkou aerobiku Lenkou Presovou a břišní tanečnicí KarinŠkaldovou. 


19. července, 21.00 hod. Biograf Kovárna uvádí …… "Vesnický učitel". Letní kino. Soukromá akce o.s. Ospělov




26.července, 20.00 hod.Konopí je lék Přednáška a beseda o léčebných účincích konopí. Dozvíte o výsledcích posledních světových výzkum a bylinkářských tradic, naučíte se vyrábět velmi účinnou konopnou mast.  Přednáší psychoterapeut a zakladatel Cannabisterapie, adiktolog Mgr. Dušan Dvořák, zakladatel odborné společnosti Konopijelek.,o.s. - www.konopijelek.cz a člen České lékařské společnosti a samostatná vědecká pracovnice a popularizátorka Cannabis Libuše Bryndová, zástupkyně mezinárodní organizace ENCOD v ČR. Na závěr besedy promítání tragikomického filmu Grass (Tráva) o cíleném ohlupování veřejnosti médii, mafiánském byznysu a stejně tak založené zkorumpované globální drogové politice.    



9. srpna, 14.00 hod. Posezení pod lipami a pouťová zábava. Tradiční akce pořádaná ospělovskými hasiči, kteří příští rok oslaví 100 let od založení. Nebudou chybět výborné makrely, vychlazené pivo, gulášek, dobrá hudba a tanec … a to nejdůležitější: setkání s přáteli. Letos tančíme pod novým podiem s výbornou kapelou Tóny a na zbrusu novém parketu pod širým nebem.



16. srpna, 18.00 hod.Mše svatá Mše v nově opravené kapli Nanebevzetí Panny Marie. Kaple byla opravena díky přispění obyvatel Ospělova, partnerů, filantropů a mecenášů. 


23. srpna, 21.00 hod.Biograf Kovárna uvádí …… "Goyovy přízraky". Letní kino. Soukromá akce o.s. Ospělov 




30. srpna, 13.00 hod. Ospělovská koule alias petanque 1.ročník turnaje oblíbené týmové hry všech generací, hry petanque.  Přihlášky (týmem může být i rodina) zasílejte nejpozději do 21. srpna na emailovou adresu o.s.ospelov@seznam.cz nebo na poštovní adresu ředitele turnaje a předního českého sportovního hráče petanque: Josef Popelka, 798 55 Ospělov 25. Můžete se také přihlásit samostatně, z jedinců sestavíme týmy. Ideální konstelace nastane, podaří-li se sestavit týmy z Ludmírova, Dětkovic, Milkova a Ponikve. V daném případě bude paralelně probíhat samostatná soutěž „ludmírovských obcí“. Součástí turnaje je ukázka hry sportovních hráčů.Pravidla petanque najdete zde. Ceny a občerstvení zajištěno. Přihlaste se včas!

NOC BÁSNÍKU a zjevení sv. Trojice božího pole v Ospělově 2009-2011
30. srpna, 19.00 hod. Za noci básníků jsi básnířkou a básníkem, máš-li jen trochu rád/-a poezii, smích i žal slov. Recitace, dramatizace nebo zpěv oblíbené básně včetně básní autorských.Hodnotné ceny v podobě špičkového vína. Předsedkyní odborné poroty je Ludmila Navrátilová ze Svojanova, místopředsedou ředitel Noci básníků Luděk Dvořáček, předseda Jazzové sekce Petříkov, Marek Szilvasi, zakladatel olomouckého festivalu Poezie bez hrani. Rezervace ubytování na dekriminalizace@konopijelek.cz Hrají pražské kapely:Slum - Koncert pražské poetry skupiny Slum s frontmanem v barvách tygra Milanem Erbenem.Sladký konec a Halé belí. Taneční koncert pražských bigbítových kapel. 




Článek z prvního ročníku Ospělovského kulturního léta a festivalu Noc básníků v roce 2008 v Prostějovském deníku

Na fotografii ženské družstvo Jazzové sekce Petříkov. Vlevo Daniela Čechová a na hodu Radka Motýlová.